ponedjeljak, 25. travnja 2011.

Trojanski rat i propast Troje

Jedno od razaranja Troje najvjerovatnije su prouzročili Grci i to početkom 12. st. pr. Krista.Prema ILIJADI uzrok Trojanskog rata bila je ljubav trojanskog kraljevića Parisa i prelijepe Helene, žene kralja Sparte. Parisova otmica Helene bila je sramota za Grke i uzrok njihova vojna pohoda protiv Troje. Godinama su Grci bezuspješno opsjedali Troju. Izginuli su najbolji grčki i trojanski junaci. Tek nakon 10 godina grad je osvojen lukavstvom ODISEJA - pomoću TROJANSKOG KONJA. Odisej je zapovjedio da se izgradi veliki drveni konj. U njega  je smjestio najbolje vojnike, a ostalima naredio da se sklone i uklone brodove. Na obali je ostavio najmlađeg vojnika koji je privukao pozornost Trojanaca.Prihvativši njegovu priču o tome kako su Grci pobjegli, Trojanci su grčkog vojnika i konja uveli u grad. Počela je velika proslava pobjede. Pod okriljem noći, mladi Grk pustio je vojnike iz konja i ostalima otvorio vrata grada. Grci su ušli i pobili Trojance na spavanju, a grad temeljito razorili.

2 komentara:

  1. Troja je bila sveti grad,što često Homer naglašava(dok se to se često gubi iz vida),a religija je bila izvor njene moći.Ahejcima je to u jednom povijesnom trenutku zasmetalo,te su se odlučili krenuti u rat.Priča o drvenom konju sačuvana je u tzv. vejskim povedama na otoku Krku.Ne radi se o Grcima,već o našim praprecima.O tome možete saznati više u knjizi Naša Troja,Naklade Uliks iz Rijeke.

    OdgovoriIzbriši
  2. Povijest Hrvata uskoro će se pisati od Homerove Ilijade,jer trojanski se rat vodio u Hrvatskoj,u Istri, pred Motovunom.Hrvati su potomci brončanodobnih Ahejaca i Trojanaca i ta je činjenica neoboriva,što potvrđuje i mnogo ranija vučedolska kultura,te mnoge druge,kao posuška cetinska,istarska gradinska kultura.

    OdgovoriIzbriši